Jak postępować z odpadami biodegradowalnymi?
Zgodnie z obowiązującymi przepisami każdy z nas powinien oddzielać w domu tą frakcję i wyrzucać do brązowego worka albo kosza. Innym sposobem dzięki któremu możemy samodzielnie zagospodarować tego typu odpady jest KOMPOSTOWANIE.
Kompostowanie to nic innego jak naturalny biologiczny rozkład odpadów biodegradowalnych w kontrolowanych warunkach tlenowych, w wyniku którego otrzymuje się nawóz tzw. kompost.
Kompostować możemy na dużą skalę, tak jak to się dzieje w naszym zakładzie, ale możemy również kompostować na swoje potrzeby wykorzystując wytworzone przez siebie odpady biodegradowalne.
Czym są właściwie odpady biodegradowalne, tzw. BIOODPADY? To odpady organiczne ulegające naturalnemu rozkładowi. Zaliczamy do nich: pozostałości od warzyw i owoców, fusy od kawy i herbaty, trawy, kwiaty, liście, ścięte gałęzie krzewów i drzew, chwasty, siano, pozostałości drzew.
Kompostowanie bioodpadów we własnych domach niesie ze sobą szereg korzyści. Jedną z nich jest oszczędność – nie wyrzucamy odpadów do brązowego kosza, płacimy niższą opłatę za zagospodarowanie odpadów. Kolejna to otrzymanie naturalnego produktu – kompostu, który użyźni ziemię w ogródku.
W celu zachęcenia mieszkańców do kompostowania w swoich domach rozpoczynamy pilotażowy program kompostowania odpadów biodegradowalnych w przydomowych kompostownikach realizowany w ramach przedsięwzięcia pn.: „Wzmocnienie systemu selektywnej zbiórki odpadów komunalnych na terenie południowej Wielkopolski oraz części powiatu oleśnickiego” z programu priorytetowego nr 2.1.1 „Racjonalna gospodarka odpadami Część 1) Selektywne zbieranie i zapobieganie powstawaniu odpadów” dofinansowanego w formie dotacji i pożyczki ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie. O szczegółach będzie informować odpowiedni urząd gminy.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO KOMPOSTOWANIA:
• kompostownik ustaw w ustronnym i zacienionym miejscu – unikniesz przesuszenia,
• na początek wsyp gotowy kompost lub ziemię ogrodową zakupioną w sklepie,
• dorzucaj kolejne odpadki organiczne pozostałe z domu lub ogrodu,
• kolejne warstwy przesyp żyzną ziemią dla usprawnienia procesu rozkładu,
• pamiętaj o mieszaniu kompostowanego materiału,
• unikaj przelania, gdyż może to doprowadzić do gnicia i brzydkiego zapachu,
• pilnuj wilgotności kompostu – suchy zroś wodą, lejąc po wewnętrznej stronie ścianek kompostownika,
• przelany kompost wymieszaj i przełóż niezadrukowanymi kartkami papieru lub opakowaniami po jajkach tzw. wytłoczkami,
• kompostownik założony wiosną, to żyzna ziemia do jesiennego ogródka.
CO MOŻNA KOMPOSTOWAĆ?
Odpady roślinne:
✓ skoszona trawa układana cienkimi warstwami,
✓ liście – przemieszane z innymi odpadami, by nie stanowiły zbitej masy,
✓ gałęzie drzew i krzewów (rozdrobnione),
✓ chwasty, łęty (nie zarażone chorobami roślin),
✓ resztki warzyw i owoców – przemieszane z suchymi odpadami,
✓ kora drzew – rozdrobniona i namoczona w wodzie,
✓ słoma i siano (najlepiej drobno pocięte), kwiaty doniczkowe i cięte.
Odpady kuchenne:
✓ resztki warzyw i owoców – unikaj cytrusów,
✓ suche i niespleśniałe pieczywo,
✓ skorupki jaj (zgniecione przyśpieszą rozkład),
✓ fusy po kawie i herbacie (nie w opakowaniach ekspresowych),
✓ łupiny orzechów.
Inne odpady:
✓ papier – rozdrobniony i namoczony, nie kredowy,
✓ tektura i karton (rozdrobnione i zmoczone),
✓ namoczone trociny,
✓ popiół drzewny w niewielkich ilościach,
✓ rozdrobnione wytłaczanki papierowe po jajach.
Niniejszy materiał został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie ZZO Olszowa Sp. z o.o.